Trainersburo

Lesgeven op Ukerewe – een speciaal project van 2 of the guys

Lesgeven op een klein Afrikaans eiland in het Victoriameer

2 of the guys BV is een bedrijf met een publiek hart, zeggen we met enige regelmaat tegen onze opdrachtgevers. We hebben allebei onze roots bij de publieke omroep liggen en bij ons heeft dat er ook voor gezorgd dat we ons er heel bewust van zijn hoe goed we het hier hebben. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het budget dat iedere medewerker van de publieke omroep krijgt om aan scholing te besteden, dat is natuurlijk fantastisch. Tegelijkertijd weten we ook dat dit niet overal ter wereld het geval is. Katinka heeft al vaker lesgegeven in Afrika, aan het Kilimanjaro Film Institute. Dus toen Geert van Asbeck van de Nederlandse stichting REF-fm bij ons aanklopte met de vraag of we les wilden geven op Ukerewe Island, een klein eiland in het Victoriameer, waren we er snel uit: natuurlijk gingen we dat doen. De tickets zijn gesponsord door REF-fm, Lot der Blinden en de Katholieke Stichting voor Blinden en Slechtzienden, wij investeren onze tijd, kennis en betalen zelf voor het verblijf op het eiland. Op zaterdag 17 februari 2024 gaan we onderweg naar dit eiland wat van oudsher een opvangkamp voor mensen met albinisme is.

Dag 1

Ukerewe Island is niet gemakkelijk te bereiken vanuit Nederland. We vliegen van Amsterdam naar Nairobi, vervolgens van Nairobi naar Dar es Salaam. Na een korte nacht vliegen we door naar Mwanza, een stad aan de rand van het Victoriameer. De bedoeling was om daar in de ochtend de boot te pakken naar Ukerewe, maar helaas… er is een koffer zoek. Luister naar de podcast om erachter te komen hoe het daar mee afloopt.

Dag 2

We hebben het eiland bereikt, met alle bagage. Tijd om aan de slag te gaan! Er is een groep van 11 enthousiaste deelnemers, het grootste deel van hen spreekt alleen Swahili. Gelukkig spreken Richard en Leocardia goed Engels, zij kunnen tijdens de training zorgen voor de vertalingen over en weer. Een hele klus!

Dag 3

Een van de doelen van REF-fm Ukerewe is om de mensen met albinisme een betere positie te geven binnen de Tanzaniaanse maatschappij. Nog altijd worden kinderen met albinisme gedood omdat men gelooft in de heilzame krachten van hun botten en haar, lopen vaders weg bij de geboorte en is een baby met albinisme een vloek voor de gemeenschap. Luister naar het verhaal van Richard, een van de deelnemers en presentator bij REF-fm. 

Dag 4

Time flies when you’re having fun, de laatste dag is alweer aangebroken. Het zijn pittige dagen, voor ons maar ook voor de deelnemers.  Tijdens onze laatste lessen vallen er allerlei puzzelstukjes op hun plek. De dromen die op de eerste dag uit werden gesproken voor het radiostation kunnen voor een groot deel ruimte krijgen in nieuwe formats. Het is belangrijk dat de programmamakers hun band met de gemeenschap van Ukerewe verder versterken, zodat er ook daadwerkelijk beweging kan ontstaan. Een grote opdracht! We zijn blij dat we hier ons steentje aan bij hebben kunnen dragen.

035 677 7160
info@2oftheguys.nl

Naarderweg 16, 1217 GL Hilversum

BTW NL864592085B01

15 + 7 =