Datum/Tijd
Date(s) - 23/06/2023 - 30/06/2023
Hele dag

Locatie
2 Of The Guys Trainersburo

Categorieën


Tweedaagse training win- win onderhandelen volgens de Harvard methode op 23 en 30 juni 2023

Of je nu wilt of niet, je bent een onderhandelaar. Iedereen onderhandelt elke dag wel ergens over. Je bespreekt je salarisverhoging met je baas. Je onderhandelt met je partner over een te kiezen restaurant, met je kind over het tijdstip waarop het licht uitgaat. Het is tweezijdige communicatie, gericht op het bereiken van overeenstemming. Hoewel onderhandelingen elke dag plaatsvinden, is het niet gemakkelijk om ze goed te voeren.

Mensen kennen vaak maar twee manieren om te onderhandelen: zacht of hard. De zachte onderhandelaar wil persoonlijke conflicten vermijden en doet algauw concessies om tot overeenstemming te komen. De harde onderhandelaar ziet elke situatie als een wedstrijd en wil koste wat kost winnen. Er is een derde methode die hard én zacht is: de Harvard methode van win-win onderhandelen, ontwikkeld door Roger Fisher en William Ury. Bij deze methode zoeken de partijen naar mogelijke gezamenlijke belangen.

Door elkaars belangen te kennen maak je de ’koek’ groter, en valt er meer te verdelen waardoor beide partijen in principe winst behalen zonder dat er een onvertogen woord hoeft te vallen. In deze training oefen je je eigen casus met groepsgenoten.

Over het programma:

Het programma van de training Harvard onderhandelen bestaat uit de volgende onderdelen.

Dag 1: Onderhandelen met iemand die bereid is met jou te onderhandelen.

Je leert wat de manier is om van een ‘gevecht’ of een verzoek naar een onderhandeling te komen. Veel onderhandelingen hebben succes als je stap voor stap werkt: je legt het probleem op tafel, onderzoekt de belangen en gaat dan pas naar oplossingen.

 • Werken met een eigen conflict
 • Het probleem op tafel leggen
 • Zacht op de relatie, hard op de inhoud
 • Eerst naar de ander luisteren en dan pas je eigen belang benoemen
 • Brainstormen over opties
 • Zoeken naar een win-win oplossing

Dag 2: Onderhandelen met iemand die niet bereid is met jou te onderhandelen en die weerstand heeft.

Wanneer beide partijen bereid zijn om te onderhandelen en de fases kennen, is het goed te doen. Maar wat doe je als de ander zijn hakken in het zand zet? Ook hier is de kunst om stap voor stap te werken en benieuwd te blijven naar de belangen van de ander. En daar voegen we twee cruciale vaardigheden aan toe. Allereerst het onthullen van je bozo: je beste optie zonder overeenstemming. Als je die goed gebruikt, voert dat de druk op de ander op om toch te gaan onderhandelen. Daarnaast pak je de leiding in de procedure door elke keer toestemming te vragen voor de volgende stap. Zo krijg je de ander in de ja-modus.

Als het niet lukt om de ander in de onderhandeling te betrekken, kun je kijken wat objectieve criteria zijn, de regels en afspraken die in alle redelijkheid bestaan bij soortgelijke conflicten.

 • Het probleem op tafel leggen en oprecht benieuwd zijn
 • Omgaan met emoties van jezelf en de ander
 • Je bozo onthullen als dat nodig is
 • Toestemming vragen voor de volgende stap
 • Onderzoek de redelijke criteria die gelden voor soortgelijke conflicten

Over de training:

 • Doelgroep: De training Harvard onderhandelen is een soft skills training waarbij je communicatievaardigheden leert. Deze vaardigheden zijn geschikt voor iedereen die bij de omroep werkt, van redactie tot management tot technisch personeel. We gaan ervan uit dat je minstens HBO werk- en denkniveau hebt.
 • Deelnemers: minimaal 4, maximaal 8 deelnemers
 • Kosten: 925 euro ex btw.

Over de trainer:

Deze training wordt gegeven door Marjolein Stoop.

Reserveringen

Tickets

€1.119,25

Registratiegegevens