+ 31 35 677 7160 info@2oftheguys.nl

Training / workshop

mireille van der werff

Mireille is een ervaren trainer als het gaat om journalistieke vaardigheden. Bureauredactie, tekstschrijven, lastige gasten produceren maar ook radioregie en format-ontwikkeling zit in haar portfolio. Ze werkt al ruim 20 jaar als regisseur en (eind-)redacteur voor de verschillende publieke omroepen. Op dit moment werkt ze met name voor de programma’s op radio 1.

Mireille van der Werff heeft onlangs een opleiding aan De School Voor Training afgerond en geeft trainingen die zeer praktisch en interactief zijn. ‘Met journalistieke vaardigheden is het net als met autorijden. Je leert het door het te doen’ zo stelt ze. ‘Dat is precies wat ik in mijn trainingen nastreef: veel doen en daardoor veel leren!’

Trainingen van mireille

Redactie

Het werk van een bureauredacteur is iedere dag anders. Je bedenkt onderwerpen, produceert gasten, bedenkt een opzet en regelt tussendoor ook nog even een reportage voor een verslaggever. In deze 2-daagse training leer je hoe je dat doet. Het herkennen van nieuws, het doen van research en het telefonisch voorgesprek komen uitgebreid aan bod. Hoe verwerk je de informatie die je hebt tot een heldere opzet en waarom is een centrale vraag cruciaal?

Dag 1
Ochtend:
De dag begint met een redactievergadering. Wat is nieuws en waar kan je het vinden? Hoe overtuig je de rest van de redactie van de kracht van je onderwerp en hoe kies je de juiste invalshoek? Als bureauredacteur lever je de bouwstenen voor de inhoud, het is van belang dat je tijdens het produceren van het onderwerp snel en overzichtelijk research doet om te zorgen dat je de juiste inhoudelijke keuzes maakt.

Middag:
De middag staat in het teken van gasten produceren, een belangrijk onderdeel van je werk als bureauredacteur. Het is meer dan even bellen en een afspraak maken, je wilt ook een goede inhoudelijke afweging maken en vooraf weten wat iemand te vertellen heeft. Maar tegelijkertijd is daar de eindredacteur die aan je mouw staat te trekken of het onderwerp door kan gaan of niet. Waar vind je de juiste mensen en hoe trek je ze op een prettige manier over de streep? Daar gaan we uitgebreid mee aan de slag.

Dag 2
Ochtend:
Ook de tweede dag begint met een redactievergadering. Iedereen heeft een onderwerp en een gast. Tijd voor de inhoudelijke voorbereiding. Hoe voer je een goed voorgesprek en wat moet je doen als de gast dat beslist niet wil? Hoe moet je omgaan met lastige gasten die precies af willen spreken wat ze wel en niet gaan vertellen? Er is deze ochtend veel ruimte voor oefenen en feedback.

Middag:
De uitzending komt steeds dichterbij. De perfecte gast is gevonden en voorbereid. Als bureauredacteur ben je ook degene die de eerste opzet maakt en daarmee de inhoud van het gesprek of reportage vorm geeft. Maar hoe doe je dat nou? Wat is het belang van een centrale vraag en hoe zorg je ervoor dat zowel gast als presentator goed tot hun recht komen?

De eerstvolgende redactietraining vindt plaats op 27 juni en 2 juli 2019. De kosten bedragen € 625,– per persoon excl. BTW. Schrijf je in via de link op onze trainingsagenda.

 

Tekstschrijven

Met een goede tekst neem je de luisteraar of kijker gelijk mee. In deze training leer je de belangrijkste vuistregels voor het schrijven van teksten voor radio, televisie en internet. Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen. Wat werkt wel en wat werkt niet? Je oefent met allerlei verschillende vormen en krijgt daardoor een rugzak vol met mogelijkheden die je daarna in de praktijk toe kan passen.

Radio regie

 

Radiomaken is een ontzettend leuk vak en de rol van de regisseur is heel belangrijk. Het komt vaak voor dat redacteuren die rol op zich nemen. Voor die groep is deze training bedoeld, want hoe doe je dat eigenlijk? Een uitzending regisseren? Er worden door de technicus allerlei vragen gesteld over de verbindingen, je moet zorgen dat alles in de uitzending past en ook nog dat iedereen op tijd in de studio zit of aan de lijn hangt. Op al deze vragen krijg je antwoord in deze training van 1 dag. Dan heb jij daarna de touwtjes stevig in handen!

 

Ochtend:
De ochtend is bedoeld om helder te krijgen wat je taak als regisseur nou eigenlijk inhoudt. Wie stuur je aan als regisseur? Ga je wel over de inhoud of niet? Wanneer grijp je in? Hoe voorkom je dat het fout gaat? Hoe werk je met een draaiboek? Wat als je technicus eigenwijs is? De presentator houdt zich niet aan de tijd, hoe los je dat op? Al dit soort vragen worden beantwoord, je kunt ervaringen delen en leren van de mijne.

Middag:
In de middag gaan we uitzendingen maken en ga je vanzelfsprekend als regisseur aan de slag. Je maakt het draaiboek en zorgt ervoor dat iedereen weet wat er gaat gebeuren. Jij bent de spil tussen presentatie, eindredactie en techniek. Je bent altijd alert op onverwachte gebeurtenissen en je zorgt ervoor dat je binnen de afgesproken tijd klaar bent.

De eerstvolgende training radioregie vindt plaats op 13 augustus 2019. De kosten bedragen € 375,– excl. BTW per persoon. Schrijf je in via de link op onze trainingsagenda.

 

 

Gasten produceren

‘Nee, sorry, daar heb ik nu geen tijd voor’. “Het spijt me, maar ik ben echt niet de persoon die je zoekt voor je uitzending’. Herkenbaar? Heb je tijdens het produceren van gasten het idee dat je de plank net mis slaat? Wil je iemand eigenlijk alleen maar wat informatie vragen en trekt diegene gelijk zijn agenda? Gasten produceren klinkt makkelijker dan het is. Het is meer dan even bellen en een afspraak maken. Je wilt ook een goede inhoudelijke afweging maken en vooraf weten wat iemand te vertellen heeft. Maar er is ook een tijdsdruk, want de uitzending loopt al en je eindredacteur wil het nu weten. In deze training leer je waar de juiste mensen te vinden zijn en hoe je ze op een prettige manier over de streep trekt.

Vraag informatie aan
over de training(en)

2 of the Guys

Mediapark Hilversum
Mart Smeetslaan 6

035 677 71 60
info@2oftheguys.nl

13 + 8 =