+ 31 35 677 7160 info@2oftheguys.nl

Training / workshop

Radio

Redactie

Het werk van een bureauredacteur is iedere dag anders. Je bedenkt onderwerpen, produceert gasten, bedenkt een opzet en regelt tussendoor ook nog even een reportage voor een verslaggever. In deze 2-daagse training leer je hoe je dat doet. Het herkennen van nieuws, het doen van research en het telefonisch voorgesprek komen uitgebreid aan bod. Hoe verwerk je de informatie die je hebt tot een heldere opzet en waarom is een centrale vraag cruciaal?

Dag 1
De dag begint met een redactievergadering. Wat is nieuws en waar kan je het vinden? Hoe overtuig je de rest van de redactie van de kracht van je onderwerp en hoe kies je de juiste invalshoek? Als bureauredacteur lever je de bouwstenen voor de inhoud, het is van belang dat je tijdens het produceren van het onderwerp snel en overzichtelijk research doet om te zorgen dat je de juiste inhoudelijke keuzes maakt. 
De middag staat in het teken van gasten produceren, een belangrijk onderdeel van je werk als bureauredacteur. Het is meer dan even bellen en een afspraak maken, je wilt ook een goede inhoudelijke afweging maken en vooraf weten wat iemand te vertellen heeft. Maar tegelijkertijd is daar de eindredacteur die aan je mouw staat te trekken of het onderwerp door kan gaan of niet. Waar vind je de juiste mensen en hoe trek je ze op een prettige manier over de streep? Daar gaan we uitgebreid mee aan de slag. 

Dag 2
Ook de tweede dag begint met een redactievergadering. Iedereen heeft een onderwerp en een gast. Tijd voor de inhoudelijke voorbereiding. Hoe voer je een goed voorgesprek en wat moet je doen als de gast dat beslist niet wil? Hoe moet je omgaan met lastige gasten die precies af willen spreken wat ze wel en niet gaan vertellen? Er is deze ochtend veel ruimte voor oefenen en feedback.

De uitzending komt steeds dichterbij. De perfecte gast is gevonden en voorbereid. Als bureauredacteur ben je ook degene die de eerste opzet maakt en daarmee de inhoud van het gesprek of reportage vorm geeft. Maar hoe doe je dat nou? Wat is het belang van een centrale vraag en hoe zorg je ervoor dat zowel gast als presentator goed tot hun recht komen?

Minimaal 4 en maximaal 6 deelnemers.

De kosten bedragen € 995,– per persoon excl. BTW.

Tekstschrijven

Met een goede tekst neem je de luisteraar of kijker gelijk mee en zorg je ervoor dat de lezer blijft lezen.  In deze training leer je de belangrijkste vuistregels voor het schrijven van teksten voor radio, televisie én internet. Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen. Wat werkt wel en wat werkt niet? Gedurende de trainingsdag oefen je veel met allerlei verschillende vormen. Daardoor krijg je een rugzak vol mogelijkheden die je meteen in de praktijk toe kunt passen.

Tekstschrijven is een dynamische, praktijkgerichte training voor iedereen die teksten schrijft en dat graag beter zou willen doen.

Minimaal 4 en maximaal 10 deelnemers.

De training duurt 1 dag en de kosten bedragen € 550,– per persoon excl. BTW.

Radio Regie

Radiomaken is een ontzettend leuk vak en de rol van de regisseur is heel belangrijk. Het komt vaak voor dat redacteuren die rol op zich nemen. Voor die groep is deze training bedoeld, want hoe doe je dat eigenlijk? Een uitzending regisseren? Er worden door de technicus allerlei vragen gesteld over de verbindingen, je moet zorgen dat alles in de uitzending past en ook nog dat iedereen op tijd in de studio zit of aan de lijn hangt. Op al deze vragen krijg je antwoord in deze training van 1 dag. Dan heb jij daarna de touwtjes stevig in handen!

De ochtend is bedoeld om helder te krijgen wat je taak als regisseur nou eigenlijk inhoudt. Wie stuur je aan als regisseur? Ga je wel over de inhoud of niet? Wanneer grijp je in? Hoe voorkom je dat het fout gaat? Hoe werk je met een draaiboek? Wat als je technicus eigenwijs is? De presentator houdt zich niet aan de tijd, hoe los je dat op? Al dit soort vragen worden beantwoord, je kunt ervaringen delen en leren van de mijne.

In de middag gaan we uitzendingen maken en ga je vanzelfsprekend als regisseur aan de slag. Je maakt het draaiboek en zorgt ervoor dat iedereen weet wat er gaat gebeuren. Jij bent de spil tussen presentatie, eindredactie en techniek. Je bent altijd alert op onverwachte gebeurtenissen en je zorgt ervoor dat je binnen de afgesproken tijd klaar bent.

Minimaal 4 / maximaal 6 deelnemers.

De training duurt 1 dag en de kosten bedragen € 550,– per persoon excl. BTW.

Gasten produceren

‘Nee, sorry, daar heb ik nu geen tijd voor’. ‘Het spijt me, maar ik ben echt niet de persoon die je zoekt voor je uitzending’. Herkenbaar? Heb je tijdens het produceren van gasten het idee dat je de plank net mis slaat? Wil je iemand eigenlijk alleen maar wat informatie vragen en trekt diegene gelijk zijn agenda? Gasten produceren klinkt makkelijker dan het is. Het is meer dan even bellen en een afspraak maken. Je wilt ook een goede inhoudelijke afweging maken en vooraf weten wat iemand te vertellen heeft. Maar er is ook een tijdsdruk, want de uitzending loopt al en je eindredacteur wil het nu weten. In deze training leer je waar de juiste mensen te vinden zijn en hoe je ze op een prettige manier over de streep trekt.

Minimaal 4 en maximaal 8 deelnemers.

De training duurt 1 dag en de kosten bedragen € 550,– per persoon excl. BTW.

Podcasten voor beginners

voor redacteuren die creatief geïnspireerd willen raken en/of nog moeten beginnen met het maken van aansprekende podcasts.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn:

 • Welke podcasts zijn er?
 • Wat is het verschil tussen podcast en radio? Wat werkt bij uitstek in een podcast?
 • Inspiratie: Sterke voorbeelden uit binnen- en buitenland
 • Do’s en Dont’s
 • Interview oefening
 • Teksten schrijven voor podcasts
 • Voice-overs
 • Doen! -> korte podcast maken (als huiswerk voor de tweede bijeenkomst)
 • Montage theorie* en de basics.

Minimaal 4, maximaal 6 deelnemers

De training duurt 2 halve dagen en de kosten bedragen € 650,– per persoon excl. BTW.

Podcasten voor gevorderden

 voor redacteuren die al podcasts maken en nóg beter willen worden.
(selectie vindt plaats op basis van beoordeling eerder gemaakte podcast)

Onderwerpen die aan de orde komen zijn:

 • Luisteren en analyseren eigen werk
 • Luisteren en analyseren andermans werk
 • Wat is het verschil tussen podcast en radio? Wat werkt bij uitstek in een podcast?
 • Muziek, gebruik van geluid en scènes in podcasts
 • Doen! -> korte podcast maken (als huiswerk voor de tweede bijeenkomst)
 • Montage van het item onder inhoudelijke begeleiding *.

Minimaal 4, maximaal 6 deelnemers

De training duurt 2 halve dagen en de kosten bedragen € 650,– per persoon excl. BTW.

Presentatietraining  

Natuurlijk vind je het best spannend, als er een camera op je gericht is, of als je het podium op moet. Leer in deze training hoe je je goed kunt voorbereiden. Zet zenuwen om in plezier met de crime-scene-oefening, de Creativiteitsoefening, de ‘rode meter’-oefening en de mummi-oefening. Je ziet jezelf terug, analyseert en gaat met sprongen vooruit. Een presentatietraining betaalt zich altijd terug. Ook in het dagelijks leven…

Deze training wordt op maat gemaakt en is een 1-op-1 training.

Neem contact op voor een offerte.

Vraag informatie aan
over de training(en)

2 of the Guys

Mediapark Hilversum
Naarderweg 16 | 1217 GL Hilversum

035 677 71 60

info@2oftheguys.nl

9 + 12 =