Trainersburo

Van rapport naar realiteit: leiding geven in de media en journalistiek

Het rapport van de commissie van Rijn heeft impact op onze trainingen

open hand met papieren poppetjes die blij zijn

Niets gezien, niets gehoord, niets gedaan. De zoekgemaakte verantwoordelijkheid is de titel van het veelbesproken rapport van de commissie van Rijn. Leidinggeven en het voorkomen van ongewenst gedrag op de werkvloer staan sindsdien extra hoog op ieders agenda bij de verschillende omroepen, zowel landelijk, regionaal als lokaal. Niet alleen bij de omroepbazen, maar zeker ook op de werkvloer. Wij merken de effecten ook in onze trainingen, het houdt de deelnemers bezig. En dat is natuurlijk volkomen terecht. In verschillende trainingen bespreken we de bevindingen van de commissie met de deelnemers, juist om ervan te leren.

Aansturen zonder Strepen

In de training Aansturen zonder Strepen gaat het veel over verantwoordelijkheid nemen en krijgen, maar ook over grenzen stellen en voldoende rugdekking krijgen en wat het met je doet als je dat niet krijgt. Bij verschillende trainingen werken wij met trainingsacteurs om deelnemers de gelegenheid te geven om in een veilige omgeving vast een keertje te oefenen. Je krijgt de kans om fouten te maken en krijgt de gelegenheid om ook eens een andere aanpak te proberen zodat je kunt voelen wat er dan gebeurt. Soms komt er heel veel emotie los tijdens zo’n oefening, maar ook daar leer je van. Het zijn momenten die je de rest van je carrière bijblijven.

Ook in de masterclasses Leidinggeven en Onderhandelen in de Productie II training merk je dat het over andere onderwerpen gaat nu. Het gaat daar bijvoorbeeld minder over salarisonderhandeling en meer over het bewaken van je eigen grenzen. In de masterclass over leidinggeven deden we een oefening waarin 4 geblinddoekte deelnemers zich lieten leiden door een andere deelnemer in het leggen van een patroon met een lang touw.  De geblinddoekte deelnemers vonden het eigenlijk heel plezierig dat ze op een vriendelijke, maar heel duidelijke manier aangestuurd werden. Ook het zich realiseren dat (nieuwe) collega’s vaak echt blind/onwetend zijn, was een eye-opener. 

lachende mensen met blinddoek in polonaise

Elementen van de training

  Effectief communiceren

  Communiceren betekent volgens het woordenboek in verbinding staan. Dat kan gaan om verbinding met de ander en om verbinding met jezelf. Het maken van verbinding is niet altijd even vanzelfsprekend.

   Lastige gesprekken voeren

   Het werken op een redactie is net het echte leven, het gaat niet altijd goed. Feedback geven is noodzakelijk, maar niet altijd makkelijk. In de training leer je op een constructieve manier feedback geven en oefen je daar ook mee.

    Persoonlijk ontwikkelplan

    Tijdens de training maak je als deelnemer een persoonlijk ontwikkelplan. Je maakt een inventarisatie van je sterke punten en kijkt naar de punten die je wil verbeteren. Wat heb je nodig om juist die punten aan te pakken? 

    Het aansturen van verschillende generaties op 1 werkvloer

    Tegelijkertijd krijgen we veel vragen over journalistiek leiderschap en het aansturen van de verschillende generaties. Gen Z en Gen X vinden het soms best lastig met elkaar op 1 werkvloer! Gelukkig kun je ook met dat soort vragen bij ons terecht, wij hebben verschillende trainingen die daar op aansluiten. Daarin merken we dat het feit dat wij zélf die werkvloer kennen een grote meerwaarde is. Wij snappen goed dat je in de heat of the moment echt wel eens uit de bocht kan vliegen, maar hoe je het daarna oppakt is van groot belang. Reflecteren op je eigen gedrag en op de goede manier feedback geven en ontvangen moet je ook leren. In het rapport Van Rijn wordt nadrukkelijk aangegeven hoe belangrijk het is om trainingen te volgen en jezelf te blijven ontwikkelen.

    leidinggeven verschillende generaties leren

    1 op 1 coaching is ook mogelijk!

     Tijdens de loop van je carrière kan je tegen dingen aanlopen; of dat nou aan het begin van je loopbaan is en je de balans tussen werk en privé zoekt of je op een later moment afvraagt of “dit het nou is”. Ook kunnen er zaken spelen als een conflict met een leidinggevende of je gewoon niet lekker voelen in een bepaald team. Hoe ga je hiermee om? Het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap kan bij ons ook in een individueel traject, zodat je echt de diepte in kan gaan. Waar zit voor jou de oplossing? Tijdens een intakegesprek bespreken we wat er speelt maar bekijken we ook of er een ‘klik’ is tussen jou en de beoogde coach. Hier bepalen we ook de duur van het traject, dat zelden meer dan 6 sessies bedraagt.

      035 677 7160
      info@2oftheguys.nl

      Naarderweg 16, 1217 GL Hilversum

      BTW NL864592085B01

      6 + 12 =